Στον καθένα μας είναι γνωστό ότι υπάρχουν αρκετές ακόμα περιοχές (ακόμα και στην Αττική!) όπου δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο. Όσο κια αν ακούγεται παράξενο περιοχές κυρίως στην Ανατολική Αττική (Μεσόγεια, Σπάτα, Γέρακας, Λούτσα, Παλλήνη, Παιανία, Κάντζα, Κορωπί, Καρελάς, Γλυκά Νερά, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Κουβαράς, Κίτσι κ.α.) αλλά και στο Υπόλοιπο Αττικής (Ωρωπός, Καπανδρίτι, Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Κερατέα, Λαγονήσι, Μέγαρα, Ελευσίνα, Ανάβυσσος, Σούνιο, Σαλαμίναα κ.α.) χρησιμοποιούν βόθρους που μερικές φορές (όταν πρόκειται για απορροφητικούς βόθρους) υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην δημόσια υγεία λόγω των συχνών διαρροών που οφείλονται στην παλαιότητα της εγκατάστασης.

Την διεκπεραίωση του αδειάσματος ενός βόθρου αναλαμβάνει η εταιρεία μεταφοράς λυμάτων. Η εταιρεία εκκενώσεων είναι υπεύθυνη για την ασφαλή μεταφορά σε επιτρεπόμενους χώρους όπου εκτελείται ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων. Για τη μεταφορά χρησιμοποιούνται ειδικά βυτιοφόρα οχήματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο με σκοπό την ελαχιστοποίηση διαροής των λυμάτων προς το φυσικό περιβάλλον. Η μεταφορά λυμάτων πρέπει να εκτελείται από ειδικευμένους τεχνικούς και ταυτόχρονα από νόμιμη εταιρεία διαχείρισης λυμάτων με σύγχρονο εξοπλισμό καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα τοξικά λύματα μπορεί να καταλήξουν σε κάποιο φαράγγι ακόμα και στην θάλασσα. Σε αυτό είμαστε και εμείς υπεύθυνοι που συνεργαστήκαμε με παράνομους μεταφορείς. Προσοχή λοιπόν!

Για όσους δεν ξέρουν βόθρος είναι ο αποθηκευτικός χώρος συγκέντρωσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων ή αλλιώς βοθρολυμάτων που εισέρχονται από τους σωλήνες της αποχέτευσης και στη συνέχεια συλλέγονται στις σηπτικές δεξαμενές (κοινώς: βόθροι).

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την εκκένωση είναι και ο καθαρισμός βόθρων. Είναι ένα απαρραίτητο στάδιο για τη σωστή λειτουργία του βόθρου καθώς συμβάλλει στην σωστή συντήρηση που στόχο έχει να αποφεύγεται το συχνό βούλωμα του βόθρου που συνεπάγεται δυσλειτουργία και καταπόνηση του αποχετευτικού συστήματος καθώς και την δυσοσμία που προέρχεται από βουλωμένους βόθρους. Ο καθαρισμός του βόθρου δεν είναι απλά μια προληπτική εργασία. Την αξία του καθαρισμού την καταλαβαίνουμε σε μία επερχόμενη πλημμύρα όπου υπόγεια ή υπόγειες αποθήκες που πλημμυρίζουν ανεβάζουν τα λύματα σε απαγορευτική στάθμη με ολέθριες συνέπειες.

Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τις σύγχρονες εκκενώσεις των βόθρων δεν είναι και πάρα πολλές. Και αυτό καθώς ο εξοπλισμός τους είναι ιδιαίτερα ακριβός. Παρ' όλα αυτά αν ψάξει κανείς μπορεί εύκολα να εντοπίσει συμφέρουσες λύσεις με οικονομικές εκκενώσεις βόθρων.