Η φραγή των σωληνώσεων είναι μια από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα νοικοκυριό. Οι αιτίες είναι πάρα πολλές και μία από τις βασικότερες είναι το λάδι και τα λίπη. Μπορούμε από μόνοι μας να δοκιμάσουμε να κάνουμε απόφραξη αλλά θέλει προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσουμε μεγαλύτερη και πιο σοβαρή βλάβη στις σωληνώσεις.

Η πιο συνηθισμένη τακτική που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι για να κάνουν απόφραξη είναι να ρίχνουν μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι από το γνωστό σε όλους μας ξίδι. Με την ένωση αυτή θα προκύψει χημική αντίδραση κατά την οποία διασπώνται οι διάφορες λιπαρές ουσίες σε σαπούνι και γλυκερίνη και έτσι το μίγμα αυτό καθαρίζει τις αποχετεύσεις και το όλο αποχετευτικό δίκτυο. Μετά από 18 περίπου λεπτά εισάγουμε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα όποια κατάλοιπα έχουν αποπείνει. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στο να μη ρίχνετε μεγάλο όγκο με βραστό νερό γιατί οι ευπαθείς πλαστικοί σωλήνες μπορεί να παραμορφωθούν, ακόμα και να λιώσουν. Επίσης, μη χρησιμοποιείτε ποτέ αυτή τη μέθοδο αν προηγουμένως έχετε ρίξει εμπορικά χημικά παρασκευάσματα για αποφράξεις, γιατί αυτά σε συνδυασμό με το ξίδι είναι πιθανόν να δημιουργήσουν επικίνδυνες τοξικές αναθυμιάσεις.

Ένας άλλος παραδοσιακός τρόπος για να κάνουμε μόνοι μας απόφραξη γίνεται με την χρήση της βεντούζας. Αφού γεμίσουμε με νερό το νεροχύτη εφαρμόζουμε τη βεντούζα στην τρύπα και με επαναλαμβανόμενες κινήσεις – πιέζοντας και χαλαρώνοντας – βλέπουμε αν το νερό απορροφάται ή όχι και ταυτόχρονα συμπεραίνουμε αν έχει πετύχει η απόφραξη. Τα χημικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τις αποφράξεις θέλουν μεγάλη προσοχή στις οδηγίες χρήσης. Εδώ καταλαβαίνουμε τη μεγάλη σημασία που έχει μια αποφρακτική εταιρεία που ειδικεύεται στις αποφράξεις σιφονιών, νιπτήρων, καθέτων σωληνώσεων, αγωγών και γενικά παντός τύπου αποχετευτικών δικτύων.

Εκτός από το λάδι και τα λίπη που αναφέραμε αρχικά, άλλες αιτίες που δημιουργούν την ανάγκη των αποφράξεων στις σωληνώσεις είναι η συσσώρευση τροφών στο νεροχύτη και οι τρίχες που πέφτουν στο νιπτήρα ή στο μπάνιο. Το ιδανικό θα ήταν να είμαστε προσεκτικοί και να γίνεται μια συντήρηση σε αραιά διαστήματα πριν παρατηρήσουμε φραγή στις αποχετεύσεις. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό δεν επιχειρούμε μόνοι μας να κάνουμε απόφραξη γιατί ο κίνδυνος για μεγαλύτερη ζημιά είναι πολύ πιθανός. Εκεί τον λόγο το έχουν οι αποφρακτικές εταιρείες που με τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία μπορούν να δώσουν άμεσα και δραστικά αποτελέσματα.