Tι είναι η γυναικομαστία;
Που οφείλεται;
Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο όρος γυναικομαστία ( gynecomastia ) είναι σύνθετος και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις γυναίκα και μαστός. Στην ιατρική ορολογία αναφέρεται ως η διόγκωση των μαστών, διαταραχή του μεγέθους του ανδρικού στήθους, που αυξάνεται και μεταπίπτει στον γυναικείο τύπο.

Το φαινόμενο της γυναικομαστίας εμφανίζεται συνήθως στην περίοδο της εφηβείας. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες απασχολεί τουλάχιστον το 40% των εφήβων και ανδρών. Η γυναικομαστία μπορεί να οφείλεται σε διαφόρους παράγοντες όπως ορμονικές αιτίες, γενετικές διαταραχές, χρόνια ηπατική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, η απότομη απώλεια βάρους, η λήψη στεροειδών, το σύνδρομο Klinefelter, οι παρενέργειες από φαρμακευτικές αγωγές, η ύπαρξη καλοηθών όγκων, καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Υπάρχει βέβαια διαφορά μεταξύ της γυναικομαστίας που παρατηρείται σε παχύσαρκα άτομα λόγο μεγάλης συσσώρευσης λίπους, και στην αληθή γυναικομαστία, όπου διογκώνεται ο αδένας του στήθους.

Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας ξεκινάει από την σωστή διάγνωση του προβλήματος. Είναι απαραίτητο να εντοπιστούν τα αίτια που την προκαλούν και να αντιμετωπιστούν. Σε αρκετές περιπτώσεις, η λύση είναι η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με γυμναστική, στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως απαιτείται πλαστική χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διορθωτική επέμβαση ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί μέρη του αδένα αλλά και λίπος από το μαστό. Η πλαστική επέμβαση διαρκεί περίπου από μισή ώρα έως 2 ώρες και είναι επέμβαση σχετικά χαμηλού κινδύνου. Η απαλλαγή από τη gynecomastia δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους άνδρες καθώς δεν έχουν πια αρνητικά αισθήματα για το στήθος τους.