Ο σύγχρονος λογιστής είναι πλέον ο σύμβουλος τον οποίο συμβουλευόμαστε και ρωτάμε για κάθε τι το οποίο αφορά τα οικονομικά μας και όχι μόνο. Είναι απαραίτητος για τη μεταβίβαση το αυτοκίνητου μας , για τη μεταβίβαση του ακινήτου μας ή αγροτεμαχίου, για τα τεκμήρια εάν πληρώνουμε δόσεις δανείου ή πουλήσαμε κάποιο αντικείμενο. Η καθημερινότητα δηλαδή των οικονομικών συναλλαγών και δραστηριοτήτων μας απαιτεί την συνδρομή των υπηρεσιών ενός λογιστή φοροτέχνη.

Ο επαγγελματίας λογιστής συνεχώς καλείται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των πελατών του. Τα αντικείμενα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει είναι πάρα πολλά και συνεχώς προστίθενται νέα. Ο λογιστής – σύμβουλος θα πρέπει να έχει σημαντικές γνώσεις για τις φορολογικές διατάξεις, συνεχώς να ενημερώνεται ώστε να δίνει υπεύθυνες απαντήσεις στους πελάτες του. Έτσι ο λογιστής αποκτά στο σημερινό στερέωμα μια πρωταγωνιστική θέση και είναι απαραίτητος για την πλειοψηφία των πολιτών.


Πληροφορική, διαδίκτυο και Λογιστής

Η τεχνολογία της πληροφορίας αλλάζει ραγδαία το ίδιο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου. Σήμερα μπορείς να εκδώσεις υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρονικά, να λάβεις κλειδάριθμο ηλεκτρονικά, να κλείσεις ραντεβού στον ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά μέσω ίντερνετ. Από αυτόν τον ψηφιακό κόσμο δεν θα μπορούσε να λείπει ο λογιστής. Ο λογιστής είναι αυτός που θα καταχωρίσει στο taxisnet τους κωδικούς σας, θα σας πιστοποιήσει ως προμηθευτή στο Εξοικονομώ Κατ΄οίκον, θα σας υποβάλλει την αίτηση για το προνομιακό επίδομα Α21 όπως άλλωστε κάνει και για κάθε είδους επίδομα. Ακόμη με τους κωδικούς σας taxisNET γίνεται πλέον ηλεκτρονικά η δήλωση gsis μισθωτήρια, gsis Ε9, gsis ΕΝΦΙΑ, gsis παράβολο.

Με τον νέο ψηφιακό κόσμο ο λογιστής βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο και είναι απαραίτητος για την διεκπεραίωση αυτής της ηλεκτρονικής σημερινής γραφειοκρατίας. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική του συνεισφορά στα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ, τα myDATA, e-send, e-timologio κ.τ.λ. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κάθε λογιστικό γραφείο επενδύει πλέον στην πληροφορική και σε συνεργάτες με εμπειρία στο διαδίκτυο (ίντερνετ).


Λογιστής - Επιλογή κατάλληλου

Η επιλογή του λογιστή φοροτεχνικού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Πριν την έναρξη της συνεργασίας με οποιονδήποτε λογιστή δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεις το βάθος των γνώσεων του, την επιμέλεια και την υπευθυνότητα του. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του λογιστή είναι η φήμη του καθώς και κατάλογοι λογιστών και λογιστικών γραφείων όπως είναι ο Logistis.Info - Λογιστές.

Αναλόγως τον τύπο της επιχείρησης μπορείτε να επιλέξετε λογιστή Α τάξης, Β τάξης υπό προϋποθέσεις υπογραφής οικονομικών καταστάσεων ή λογιστή Γ τάξης. Σε καταλόγους λογιστών μπορείτε να βρείτε λογιστή για ξενοδοχείο, λογιστή κοστολόγο, λογιστή εργατολόγο, λογιστή ΙΕΚ για Β κατηγορίας βιβλία και συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων, λογιστή για υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή λογιστή για 24 ή 120 δόσεις. Επίσης στον χώρο των λογιστών είναι δυνατό να συνεργαστείτε με λογιστή με γνώση γερμανικών ή γλώσσα Ολλανδίας για να σας εξυπηρετήσει ως λογιστής για κατοίκους εξωτερικού.

Η δια ζώσης συζήτηση μαζί με τον λογιστή πριν την συνεργασία μαζί του αποτελεί μια έξυπνη κίνηση για να αξιολογήσετε την επάρκεια του, την σοβαρότητα του και τον επαγγελματισμό του. Καλό είναι επίσης, να λάβετε υπόψη τις συστάσεις που υπάρχουν γύρω από το πρόσωπο του λογιστή ή της λογίστριας που θα εμπιστευτείτε ως κατάλληλο -η για τη διαχείριση των φορολογικών σας υποθέσεων.


Λογιστής - Τιμές - Χρεώσεις

Όπως και σε άλλα επαγγέλματα έτσι και στο επάγγελμα του λογιστή δεν υπάρχει τιμοκατάλογος ή ελάχιστες αμοιβές. Παλαιότερα υπήρχε ενδεικτικός τιμοκατάλογος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες με βάση το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων ή τον αριθμό του προσωπικού. Όμως αυτό δεν λειτούργησε ποτέ στην πράξη και κάθε λογιστής έχει τις δικές του τιμές. Βέβαια οι τιμές αυτές τείνουν να συγκλίνουν στην αγορά. Τα απλογραφικά ή Β κατηγορίας βιβλία με βάση τον τζίρο της επιχειρήσεως δεν ξεπερνούν μερικές δεκάδες ευρώ τον μήνα και αυτό είναι υπό αίρεση αναλόγως την πολυπλοκότητα της επιχειρήσεως. Σήμερα υπάρχουν φθηνοί λογιστές και χρεώνουν λογικές χαμηλές τιμές στους πελάτες τους. Οπότε οι χρεώσεις των λογιστικών υπηρεσιών είναι θέμα διαπραγμάτευσης και πραγματικών οικονομικών δεδομένων.


Λογιστής - Το μέλλον του επαγγέλματος

Το μέλλον του λογιστικού επαγγέλματος φαίνεται να ακολουθεί την ίδια με την σημερινή πορεία. Ο λογιστής θα συνεχίσει να αναλαμβάνει μεγάλο μέρος των εργασιών των Δ.Ο.Υ, εφοριών, ΕΦΚΑ (όπως για παράδειγμα η έκδοση συντάξεων) με διαφορετικό όμως τρόπο καθώς η τεχνολογία όλο και περισσότερο διεισδύει στην καθημερινή μας ζωή. Οι κατά πλειοψηφία εργασίες εκτελούνται πλέον από το γραφείο του λογιστή και τον υπολογιστή του και στο βραχυπρόθεσμο μέλλον ίσως να μην απαιτείται η παρουσία του λογιστή στις διάφορες υπηρεσίες. Το μέλλον του λογιστή διαφαίνεται να είναι η διαρκής παροχή συμβουλών στους πολίτες ακόμη και εάν η τεχνολογία της πληροφορίας κατακτήσει το σύνολο των απλών καθημερινών μας δραστηριοτήτων.