Οι μετακομίσεις στις μέρες μας θεωρούνται από τις πλέον περιζήτητες υπηρεσίες για οικίες, καταστήματα, εργοστάσια, επαγγελματικούς χώρους κ.α. στην εύρεση κατάλληλων μεταφορικών εταιρειών στο διαδίκτυο. Σίγουρα το ιντερνέτ σήμερα παρέχει τη δυνατότητα πληροφοριών για την ασφαλή και οικονομική μετακόμιση που επιθυμούμε. Αυτό πετυχαίνεται μέσα από πλήθος ιστοσελίδων με επαγγελματίες μεταφορών που προβάλλονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Στη χώρα μας το μεγαλύτερο κομμάτι αναζητήσεων προέρχεται από τη Google και ακολουθούν άλλοι πολλοί ιστοχώροι όπως κατάλογοι ιστοσελίδων για μετακομίσεις, sites συζητήσεων (forums) με θεματολογία τη μεταφορά αγαθών ή τη μετακόμιση οικοσκευών και εξοπλισμού επιχειρήσεων και τέλος αναφορές που παρέχονται μέσα από το χώρο της μπλογκόσφαιρας με ιστολόγια και κριτικές για μετακομίσεις.

Στατιστικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι συχνοί «πελάτες» για μετακόμιση προέρχονται από το χώρο των εκπαιδευτικών (δάσκαλοι ή καθηγητές που θα συμπληρώσουν κάποια κενή οργανική θέση συναδέλφου τους) και από το χώρο των στρατιωτικών (συχνές μεταθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από μια στρατιωτική μονάδα σε κάποια άλλη).

Μια μετακόμιση δεν πρέπει να περιορίζεται μονάχα στους όρους της αγοράς (π.χ. πόσο στοιχίζει μια μετακόμιση οικοσκευών από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη ή πόσο κοστίζουν οι μετακομίσεις εντός Αττικής), αλλά να ενσωματώνει το όλο δίκτυο που εμπεριέχεται στις υπηρεσίες μετακόμισης όπως είναι η ασφάλεια της μεταφοράς, η προσεχτική προσέγγιση και απομάκρυνση των προσωπικών αντικειμένων και η ευγενική - φιλική διάθεση των ανθρώπων που θα παραστούν κατά την περάτωση της μετακόμισης.

Οι μετακομίσεις θα είναι καλό να προστατεύονται από ένα συμφωνητικό πλήρης αποζημίωσης που θα φέρει η εκάστοτε μεταφορική εταιρεία πριν ξεκινήσει το έργο μετακόμισης. Στη συμφωνία θα πρέπει να διευκρινιστούν όλα τα στοιχεία που δεν αναφέρονται με ακρίβεια από τον υπεύθυνο της μεταφορικής.

Ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης μιας εταιρείας μετακομίσεων ως προς την αξιοπιστία είναι ο χρόνος παράδοσης εντός ορισμένου χρονοδιαγράμματος που θα ορίζεται μέσα στο συμφωνητικό. Αποφύγετε την προχειρότητα λόγου που παρουσιάζουν αρκετοί στο χώρο των μετακομίσεων προς αποφυγή συμφωνητικού εγγράφου (π.χ. έλα αδερφέ όλα θα γίνουν όπως πρέπει…, μην ανησυχείς - όλα είναι κανονισμένα…, δεν χρειάζονται χαρτιά - μιλάμε με λόγια σταράτα… κ.α.).

Πολλές φορές μια μετακόμιση απαιτεί τη χρήση αποθηκευτικού χώρου, καθώς πρέπει να εκκενωθεί άμεσα ένας χώρος χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα ο νέος χώρος εγκατάστασης των μεταφερόμενων αγαθών. Στην περίπτωση αυτή η αποθήκευση ορίζεται πλέον υποχρεωτική διαδικασία για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας μετακόμισης. Οι αποθηκεύσεις οικοσκευών σε μεταταχθέντες υπαλλήλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Υπουργείου Δημοσίας Τάξης είναι από τις πλέον διαδεδομένες στον Ελλαδικό χώρο καθώς παρουσιάζονται πυκνά συχνά μεταθέσεις από τη μία πόλη στην άλλη προς κάλυψη νέων υπηρεσιακών θέσεων. Οι αποθηκεύσεις αν και έχουν υψηλό κόστος (ενοικίαση αποθηκευτικού χώρου, υπηρεσίες ασφάλειας, ηλεκτρονική προστασία από συστήματα συναγερμού και άλλα λειτουργικά έξοδα συντήρησης αποθήκης) παρέχουν την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών στις μετακομίσεις.